Apa oceanelor devine tot mai acida, viata faunei marine fiind intr-un mare pericol, anunta cercetatorii. Vorbim despre cea mai accelerata scadere a pH-ului apei de mare din ultimii 300 de milioane de ani.
Oamenii de stiinta au descoperita ca nivelul crescut de dioxid de carbon din atmosfera a dus la o coborare fortata a pH-ului apei oceanelor cu 0,1 unitati in ultimii 100 de ani, de 10 ori mai repede fata de datele calculate de-a lungul istoriei, fapt care s-a mai repetat in urma cu 56 de milioane de ani, potrivit Columbia University din New York. Oceanele absorb CO2 din atmosfera, formand acidul carbonic. Cu cat pH-ul are un nivel mai mic, cu atat apa este mai acida.
Episoadele trecute in care s-a constatat o "acidificare" a marilor si oceanelor au fost corelate cu extinctia in masa a creaturilor marine, asa ca cea din prezent ar putea fi o amenintare pentur foarte multe specii importante, potrivit Baerbel Hoenisch, paleoceanograf la Universitatea Columbia.
“Daca emisiile industriale de carbon continua in ritmul actual, am putea pierde definitiv specii precum recifurile de corali, scoicile sau somonul", a spus Hoenisch, citata de Bloomberg.
Organizatia Natiunilor Unite a anuntat, prin Agentia interguvernamentala pentru schimbarea climei, ca pH-ul oceanic ar putea scadea cu inca 0,3 unitati in urmatorul secol.
Cea mai recenta schimbare de acest fel a avut loc in urma cu 56 de milioane de ani, in timpul asa-numitului Maximum Termal Paleocen-Eocen, cand o dublare a concentratiei de dioxid de carbon din atmosfera ar fi impins pH-ul marilor cu 0,45 unitati, pe parcursul a 20.000 de ani, potrivit cercetatorilor.
In acel moment, fosilele descoperite arata ca jumatate dintre toate speciile marine existente au disparut de pe fata Pamantului, automat ducand la disparitia si altor specii din lantul trofic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu