miercuri, 21 martie 2012

​EXCLUSIV Creste concurenta pe piata telefoniei mobile: SNR (Radiocom) vrea sa devina operator mobil virtual in Romania

In vara acestui an va avea loc cea mai mare licitatie de alocare de spectru radio organizata vreodata in Romania, din care statul ar putea obtine venituri de minim 700 de milioane de euro. Ca noutate castigatorii ar trebui sa permita accesul la retea operatorilor mobili virtuali (Mobile Virtual Network Operator - MVNO), adica acelor firme care ofera servicii de comunicatii, sub propria marca, utilizand reteua unui operator de telefonie mobila. Romania si Cehia sunt singurele tari din UE fara astfel de operatori. Directorul general al SNR (Radiocom), compania nationala care asigura transmisiile TV si radio pentru Societatea Romana de Televiziune, a declarat pentru HotNews.ro ca a demarat procedurile pentru a lansa astfel de servicii.

Informatia pe scurt:

  • Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) a demarat procedurile pentru a deveni operator mobil virtual (MVNO). Romania si Cehia sunt singurele tari din UE unde nu exista astfel de operatori
  • SNR spera sa lanseze servicii de tip MVNO la sfarsitul acestui an sau la inceputul anului viitor
  • Operatorul mobil virtual (MVNO) este acel operator care nu detine licenta de utilizare a frecventelor radio, ori intreaga infrastructura proprie de retea, contractand acorduri cu operatorii detinatori de retele de comunicatii electronice mobile, pentru a le cumpara spre exemplu la nivelul pietei de gros minute de trafic, in scopul furnizarii de servicii de comunicatii electronice sub propria marca comerciala. In Marea Britanie, retaileri precum Tesco sau IKEA au lansat astfel de servicii
  • Enigma System este o alta firma locala aflata in stadii avansate de lansare a unui MVNO, potrivit revistei online Das Cloud

"Toate studiile ne arata ca desi numarul de clienti de telefonie mobila este foarte mare este inca loc in piata, mai ales ca un mobil virtual in general aduce valoare adaugata peste ce ofera de obicei operatorii de telefonie mobila. Pentru utilizatori credem ca si preturile vor fi atractive. Vrem sa oferim voce, date mobile si multa interactivitate", a declarat pentru HotNews.ro Cristian Nitu, directorul general al SNR (Radiocom).

Care va fi principalul atu al SNR pe piata de telefonie mobila?


"Nu pot sa va spun, ar insemna sa va dezvalui detalii strategice dar ne putem imagina televiziune prin internet (IP) si foarte mult continut si pe fix si pe mobil", sustine Nitu.

In lume sunt la ora actuala aproximativ 400 de operatori mobili virtuali planificati sau operationali, conform datelor autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM). Printre tarile cu cei mai multi operatori mobili virtuali operationali se numara Olanda (85), Franta (38), Danemarca (15), Germania (71) si Marea Britanie (41). Retaileri precum Tesco sau IKEA au lansat in Marea Britanie astfel de operatori mobili virtuali.

  • "Prezenta unui MVNO reprezinta o oportunitate de crestere a traficului in retelele mobile actuale si de utilizare mai eficienta a resurselor de spectru radio. Prin natura serviciilor si aplicatiilor propuse un MVNO poate accesa segmente de piata fara a pune in pericol vanzarile retail ale operatorului mobil cu care colaboreaza. In schimb, un MVNO poate contribui semnificativ la cresterea numarului de minute si a traficului de date, in special prin furnizarea unor pachete de servicii adaptate, de exemplu, unor comunitati de afaceri, profesionale sau etnice, insuficient deservite in acest moment", a spus Cristian Nitu.

Vom veni cu servicii cu valoare adaugata peste reteaua WiMAX, spune Nitu

SNR este insa unul dintre jucatorii importanti de telecomunicatii din piata. Compania detine printre altele o retea de peste 4000 de kilometri de fibra optica. Mai mult, in 2008 a dobandit o licenta WiMAX (tehnologie ce permite internet wireless la viteze mari pe arii extinse), in baza careia poate oferi servicii de internet broadband fix. Numai in 2010, investitiile SNR au depasit valoarea de 156,6 milioane lei. Cei mai multi bani au fost alocati in dezvoltarea retelei de acces broadband Wimax fix in resedinte de judet si alte locatii - peste 134,7 milioane lei.

De ce ar vrea sa intre si pe segmentul de telefonie mobila?

  • "Retelele de acces radio care nu sunt mobile sunt greu de implementat. Nu ar fi acesta cel mai mare dezavantaj dar tendinta ultimilor ani arata migrarea traficului foarte mare dinspre retelele fixe inspre retelele mobile. Terminale mobile vom pune si noi la dispozitia utilizatorilor finali. Folosim si reteaua WiMAX, dar cu proiectul de mobil vom aduce valoare adaugata", a precizat directorul SNR.

Radiocom a demarat realizarea studiului de fezabilitate pentru stabilirea investitiilor necesare in vederea implementarii elementelor de retea si a proceselor operationale specifice unui MVNO. Costurile proiectului vor fi determinate in urma acestui studiu si s-ar putea ridica la cateva zeci de milioane de euro.

  • Sunt piedici la intrarea MVNO in Romania?

Marius Fecioru, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor (MCSI) a declarat pentru HotNews.ro ca "ar exista anumite piedici administrative din partea operatorilor de telefonie mobila la intrarea in piata a unor astfel de operatori MVNO".

Totusi, directorul SNR spune ca a adresat solicitarea de MVNO catre operatorii mobili in urma cu circa o luna si ca ar fi primit si niste raspunsuri. Operatorii de telefonie mobila contactati de HotNews.ro nu au dorit sa comenteze momentan pe marginea acestui subiect.

  • "In urma cu o luna, am facut solicitare catre toti operatorii mobili - Orange, Vodafone, Cosmote, Zapp si RCS&RDS. Am primit raspuns scris numai de la Orange deocamdata si o confirmare verbala de la Zapp ca ar fi dispusi sa ne intalnim si sa discutam despre aspectele comerciale.  Presupunand ca totul merge bine, trebuie sa tinem seama si de faptul ca va fi si o procedura de achizitie, am putea sa oferim astfel de servicii spre sfarsitul anului sau la inceputul anului viitor", a mai spus Cristian Nitu.

In vara anului trecut, autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a lansat o consultare publica pentru a afla daca este nevoie de o interventie de reglementare pentru facilitarea aparitiei acestor operatori in Romania, care ar duce la mai multa concurenta si beneficii pentru consumatori.

  • "De-a lungul timpului, au existat furnizori de servicii de comunicatii electronice care au ridicat problema accesului la retelele mobile in raspunsurile la chestionarele ANCOM, in intalniri, precum si prin diferite cereri si petitii", mentiona la acel moment ANCOM.

Pe baza acestei consultari, in luna februarie din acest an, autoritatea a mers mai departe si a adresat industriei un proiect de ghid privind cerintele ce trebuie respectate la intrarea pe piata si pe parcursul desfasurarii activitatii a operatorilor mobili virtuali (MVNO).

Revista Das Cloud: Enigma System este o companie aflata in stadii avansate ale lansarii unui full MVNO

Se pare ca SNR nu este singura firma interesata sa opereze ca MVNO. Revista online de tehnologie Das Cloud sustine ca "Enigma System este o companie aflata in stadii avansate ale lansarii unui full MVNO".

Compania, fondata de cinci prieteni, este condusa de Mihai Eftimie (30 de ani), un doctorand in Comunicatii si vrea sa mizeze in special pe servicii. Firma "s-a inregistrat la ANCOM in aprilie anul trecut, in luna septembrie a primit numerotatie, iar in decembrie a inceput negocierile pentru interconectare"

  • "Nuantand, Eftimie vorbeste foarte mult despre tot felul de optiuni pe care un utilizator le poate obtine in functie de setarile din centrala, cum ar fi mai multe numere de telefon pe aceeasi cartela SIM; sau convergenta fix mobil (FMC), cand utilizatorul poate transfera un apel de telefonul mobil pe telefonul fix sau chiar pe laptop catre aplicatii de tipul Skype; sau 'push-to-talk', care transforma telefonul intr-un fel de statie de emisie receptie", se mentioneaza in articol.

Ramane de vazut cand vor aparea mai exact acesti noi jucatori pe piata telefoniei mobile si daca intrarea lor in piata va aduce mai multa concurenta si beneficii pentru consumatori.

  • Un reportaj pe tema MVNO, a planurilor SNR in aceasta directie si a piedicilor la intrarea pe aceasta piata puteti urmari Duminica pe TVR Info de la ora 13:30 in emisiunea IT - "De la A la NET".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu