duminică, 3 iunie 2012

Despre aparatul de aer conditionat

Este un lucru destul de bine cunoscut faptul ca noi, oamenii, acceptam foarte multe inventii noi ca pe niste lucruri date, fara a merge mai departe si a incerca, de exemplu, sa aflam cine si cand a inventat aceste lucruri pentru noi. In acelasi timp, este destul de clar faptul ca omul modern a devenit din ce in ce mai pretentios si chiar capricios. Chiar nu ne putem imagina sa traim nici macar o singura zi fara un telefon mobil, fara mijloace de transport in comun sau autoturism personal, ca sa nu mai amintim de electricitate. Probabil ca unele persoane vor fi de acord cu afirmatia ca ne trece din cand in cand prin minte ideea ca oamenii din trecut nu erau asa inteligenti cum suntem noi in ziua de astazi. Dar, trebuie sa fim sinceri cu noi insine si sa recunoastem ca in mare parte utilizam inventii avansate ale dispozitivelor si aparatelor ale caror schite initiale au aparut cu cateva secole in urma. Ce credeti ca este pana la urma mai complicat? Sa inventezi ceva complet nou sau sa iei ceva gata inventat, sa retusezi si sa-l dezvolti? E clar ca orice raspuns este corect deoarece fiecare persoana are dreptul la o opinie proprie si nu exista criterii reale de evaluare a acestora.

Sa luam, de exemplu, aparatul de aer conditionat. Prima idee de a raci aerul dintr-o camera i-a venit doctorului Gorrie, dar nu pentru ca acesta a fost singurul lucru pe care nu il avea pentru a obtine maximul de confort. El era foarte interesat de raspandirea rapida a malariei si era preocupat de descoperirea unor metode noi de a incetini acest proces in spitale. Aparatul de aer conditionat in forma sa finala, care este si cea mai apropiata de cea pe care o vedem in ziua de astazi, a fost inventat la inceputul secolului 20 de catre Willis Carrier. Incepand cu acel moment, epoca aparatului de aer conditionat a inceput. In afara de aparatul original de aer conditionat, a carui functie era doar de a raci aerul, acesta a fost transformat intr-un dispozitiz cu functii multiple, care serveste de asemenea si ca un aparat de incalzire a aerului. De exemplu, aparatele de aer conditionat de tip split separa partea calda de partea rece a aerului conditionat si sunt folosite pentru impartire in zone, incalzire si racire de camere.  Exista de asemenea si aer conditionat pentru masini, precum si aer conditionat pentru locuinte. E clar ca nu putem sa ne oprim dintr-o data din placerea de a locui in confortul de acasa, iar acest lucru este in special valabil pentru cei care isi considera autoturismul personal ca pe o carte de vizita.

Un aparat de aer conditionat nu doar raceste sau incalzeste aerul dintr-o camera. El controleaza de asemenea umiditatea, limpezimea precum si miscarea aerului in spatii inchise, indiferent de conditiile meteorologice de afara. Probabil ati observat ca foarte multe aparate de aer conditionat sunt instalate in dreptul ferestrelor sau geamurilor, de aici luandu-si si numele de aer conditionat de fereastra. Atunci cand este instalat acolo, aparatul de aer conditionat scoate aerul cald in exterior. De asemenea el ne creeaza temperaturile potrivite dar aduce si prospetimea, doua lucruri atat de necesare in acest anotim atat de calduros. Dar ce se intamplat atunci cand primii fulgi de zapada incep sa cada? Toate grijile legate de caldura excesiva sunt inlocuite de opusul lor, si anume cele legate de felul in care vom incalzi aerul din casa. Iarna  friguroasa vi se va parea mult mai putin infricosatoare datorita proprietatilor de incalzire pe care aparatul de aer conditionat le are.


Tags: aer conditionat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu